tirsdag 27. september 2011

Proteiner, hva er det godt for?

Hva er proteiner?
Proteiner er hoved struktur materialet i kroppen, og utgjør en stor del av benet og musklene. I tillegg er de en viktig komponent i blod, blod celler og enzymer. Proteiner kan også tilføre kalorier til kroppen i form av mat.



Daglig inntak
De fleste får i Norge får i seg nok proteiner om dagen, noe som vanligvis ikke er farlig. Overskuddet dekker ofte kalori-behovet, men det kan også bli lagret som fett og produksjon av karbohydrater.


Noen av proteinets funksjoner


Kroppsstruktur
Alle celler inneholder proteiner, inkludert muskler, bindevev, enzymer og immune antistoffer. Mer enn nødvendig proteiner forsterker ikke kroppskomponentene men dersom man får i seg for lite så kan det blir hindret. Det vil si at man ikke vil får større/sterkere muskler av å få i seg mer proteiner enn nødvendig, men dersom man får for lite proteiner kan det hindre utviklingen. De viktigste proteinene i kroppen går gjennom en konstant nedbrytning, oppbygning og reprasjons prosess. For lite proteiner i kostholdet over en lengre periode kan føre til en tregere oppbygning og reprasjons prosess, som igjen kan føre til at skjelett muskulaturen, blod proteinene og viktige organer (som hjerte og lever) minsker i størelse og volum.


Væske balanse
Blod proteiner hjelper til med blod væske balanse, som er viktig for å holde et normalt blodtrykk. Proteinet sørger for at det er nok væske i blodet.

Immunsystemet
Proteiner er nøkkel komponentet i cellene i immunsystemet. De hjelper blant annet til med å fjerne inntrengere fra kroppen. Kosthold uten nok proteiner kan derfor hindre immunforsvaret til å virke som det skal.

Lagre proteiner som glucose
Glucose er en viktig energikilde til hjernen, de røde blod cellene og nervesystemer. Vanligvis lagrer kroppen karbohydrater om til glucose, men det er også vanlig å bruke noe proteiner. Dersom man ikke får i seg nok karbohydrater eller ved sult vil kroppen bruke proteinene (fra blant annet musklene) i kroppen til dette.

Metthetsfølelse
Proteiner bidrar til høyest følelse av metthet etter ett måltid av alle næringsstoffer.


Hvor mye proteiner bør du ha i deg?
Det daglige kostholdet bør bestå av ca. 15-25 % proteiner.

Anbefalt inntak per dag ved diverse aktiviteter:

    • Stillesitende:                                          0,8 gram/kilogram kroppsvekt
    • Styrketrening (vedlikehold)                  1,0 - 1,2 gram/kilogram kroppsvekt
    • Styrketrening (øke muskelmasse)         1,5 - 1,7 gram/kilogram kroppsvekt
    • Moderat intensitet utholdenhetstrening 1,2 gram/kilogram kroppsvekt
    • Høy intensitet utholdenhetstrening       1,6 gram/kilogram kroppsvekt


Mat
Proteiner finnes for det meste i melkeprodukter, kjøtt, fisk, bønner og nøtter, men også noe i fullkorn (brød, kornblanding og ris) og grønnsaker (gilrøtter, mais, og brokoli).



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar