tirsdag 3. juni 2014

Vil du leve lengre enn 90 år? Her er hemmeligheten!

Hvis du ønsker å være her når du er 90 år, hva er det da du trenger å gjøre i 40, 50, 60 og til og med 70 åra fo å oppnå dette målet? Det florere mye råd ute på nett, men ingen har funnet hemmeligheten for å leve lenge, og nyte livet helt til slutten.

Men nå har en en gruppe forskere ved Stanford University i USA gjennom en stor studie, kalt "The 90 + Study" kommet frem til hva de som lever lengre gjør eller har gjort anderledes enn andre. Siden 2003, har forskere samlet informasjon om en gruppe eldre mennesker , valgt ut fra en større gruppe på 14.000 mennesker som siden 1981 bodde på et pensjonist samfunn kalt Leisure World i California
I 1981 startet "Leisure World Cohort Study" med undersøkelser av hver innbygger i Leisure World, nå en by som heter Laguna Woods, og bedt de om å svare på spørsmål om deres livsstil .
"90 + studien har rekruttert deltakere fra den store Leisure World studien og brukt informasjonen som ble gitt av deltakerne i 1981, pluss en helsesjekk som hver deltager gikk gjennom hvert halvår, for å finne ut hva som gjør at mennesker lever til fylte 90 og utover 
Totalt 1815 personer var kvalifisert til å delta i studien , og 1514 mennesker ble med til slutt.
Medlemmene av denne gruppen har rundet 90 år, og tilbyr dermed forskerne en unik mulighet til å lære ting vi har aldri visst om mennesker som lever et veldig, veldig langt liv . Noen funn i løpet av de siste åtte årene studien har vært ganske uventet .
Se på bildene under for å lese om hva som kom fram gjennom studien.


Folk som lever til de er eldre enn 90 år pleier å drikke moderate mengder alkohol, tre drinker eller færre per dag for kvinner og fire drinker eller færre per dag for menn.

Folk som drakk moderat mengde alkohol hadde en lavere risiko for å dø av hjerte-og karsykdommer før de fylte 90 enn folk som avsto fra alkohol helt, eller de som drakk mye. Denne studien var spesielt interessant: "Både menn og kvinner som drakk alkohol hadde redusert dødelighet sammenlignet med ikke-drikkere. De som drakk to eller flere drinker per dag hadde en 15 prosent redusert risiko for en tidlig død. Den reduserte risikoen var ikke begrenset til en type av alkohol. Stabile drikkere (de som rapporterte å drikke både ved oppstart av undersøkelsen (1981) og ved oppfølging) hadde en signifikant redusert risiko for død sammenlignet med stabile ikke-drikkere. De som begynte å drikke ved oppfølging hadde også en signifikant lavere risiko. Kvinner som sluttet å drikke hadde økt risiko for en tidlig død"


Folk som lever lengre konsumerte også moderate mengder kaffe i hele sitt liv.


Inntak av vitaminer som vitamin E, C og kalsium hadde ingen signifikant innvirkning på levetiden.

Folk som var overvektig, men ikke sykelig overvektige, i 70-årene hadde en lavere risiko for å dø tidligere fra hjerte-og karsykdommer enn de som var for tynne eller sykelig overvektige. Studien rapporterer at det å være undervektig øker risikoen omtrent 50 prosent, og sykelige overvektige økte risikoen med 20-25 prosent. "Å være mager, særlig hos eldre, kan representere en reell risiko på grunn av næringsmangel og fysisk, funksjonell og psykologisk svekkelse. En balansert og sunn diett kan være vanskelig for en eldre å vedlikeholde."

Arne er 90 år, og trener på Sports Club Sarpsborg 

Folk som var aktive i 70 årene hadde 40 prosent lavere risiko for å dø av hjerte-og karsykdommer før de fylte 90 år, og selv lave nivåer av aktivitet kan redusere en persons risiko sammenlignet med inaktivitet. Deltakelse i andre, ikke-aktive aktiviteter var også assosiert med redusert risiko.

Den beste mengden av tid til å være aktiv er 45 minutter per dag (trengte ikke å være sammenhengende trening), og noe over denne tiden har ingen signifikant økning i fordeler. I gruppen av de eldste gamle menneskene, bar 66 prosent et gen som er "sterkt korrelert med fysisk aktivitet", og kan være knyttet til en økning i levetid.


Sjekk også 60 minutes reportasjen om studien:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar