torsdag 9. mai 2013

Hvor lenge kommer du til å leve? En øvelse gir deg svaret!

Det er ofte vanskelig å vite hva framtiden bringer, men mange ønsker likevel å ta en titt i fremtiden! En øvelse kan avsløre din levetid! Kommer du til å leve lenge eller dø tidlig? Tør du å teste ut øvelsen?


Øvelsen som gir deg svaret på din levetid

For 7 år siden brukte en gruppe forskere fra Exercise Medicin Clinic 2.002 forsøkspersoner til å finne ut sammenhengen med å sette seg på rumpen og reise deg igjen uten hjelp med risikoen for å dø tidlig.

Resultatene er nå klare, og selv om det virker simpelt er sammenhengen tydelig. Utfører du øvelsen med dårlig kvalitet, er risikoen seks ganger større for å dø tidlig sammanlignet med de som klarer øvelsen godt.

Både menn og kvinner i alderen 51-80 år deltok i forsøket, men det er utarbeidet normer for personer i alle aldre fra 5-95 år. Forsøkspersonene har blitt fulgt fra begynnelsen av 2002 til forsøkets avslutning i 2011.


Hvordan utføre øvelsen?

I øvelsen kan du få poeng fra 1-10. Klarer du å sette deg ned på rumpen og reise deg igjen uten å bruke armer, hender eller siden av benet og uten å miste balansen, får du toppoeng. Du kan få 5 poeng for å gå ned, og 5 poeng for å reise deg. Dersom du mister balansen på vei ned, mister du et halvt poeng, og det samme når du går opp. Må du bruke armer eller ben som støtte, mister du også et poeng per "hjelpemiddel". Dersom du får under 8 poeng er du blant de "dårlige", og kan i følge undersøkelsen forvente å dø tidligere enn de personene som får mer enn 8 poeng. Resultatene viser at så at dersom du stiger 1 poeng på skalaen, gir det 21 prosent reduksjon av dødlighet.


Fakta eller scam?

Det lyder neste som en myte at en slik øvelse kan fortelle deg hvor din sunnhetstilstand ligger, men det faktisk ikke så rart som det høres ut.

For å kunne gjennomføre øvelsen må spiller en rekke faktorer inn i forhold til funksjoner i kroppen som må fungere. For kunne utføre øvelsen perfekt, må man ha sterke og sunne ledd, ben og muskler,  og en god balanse og koordinasjonsevne. Dersom man har problemer med noe av dette, så betyr det ofte at sunnhetstilstanden ikke er optimal.


Vil det si at dårlig score er en dødsdom?

Det kan bli sett på mer som en advarsel. I sjeldne tilfeller kan øvelsen avsløre sykdom, men det skal understrekes at et dårlig resultat ikke nødvendigvis plasserer deg i grenseland mellom liv og død.

Derimot gir øvelsen deg en ide om du inaktiv. På den den måten kan den hjelpe deg til å få bedre vaner i fremtiden. Det betyr, med andre ord, at man kan endre en varslet tidlig død ved å trene :)


Hva kan du gjøre dersom du får dårlig resultat?

Et sunt og velfungerende bevegelsesapparat kan gi deg både livskvalitet og et lengre liv. Det er derfor verdt å forsøke å forbedre sitt resultat. Vi har flere timer som fokuserer på og kan bedre din styrke, bl.a. BodyPump, Intense Styrke, Rumpe/Lår, CXWORX og Mage/Rygg. Vi kan også anbefale personlig trener som kan finne en trening som er skreddersydd til ditt behov.



Husk at din helse er verdifull, så det er verdt å invistere i din helse :)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar