torsdag 14. februar 2013

Happy Valentines Day! Kampen mot kjærestekiloene

Det er valentines day, den såkalte kjærlighetens dag! Det er tid for vise din kjære hvor mye man setter pris på ham/henne eller en avsløre en forelskelse. Likevel kan kjærlighet gå utover din helse og din vekt. Forskning viser nemlig at folk i parforhold, spesielt når det gjelder ekteskap, legger på seg flere kilo etter å ha gitt hverandre sitt ja.



Her er noen fakta en undersøkelse gjort ved University of California:

  • De som gifter deg i 20 årene vil i gjennomsnitt legge på seg 11 kg som kvinne og 14 kg som mann i løpet av de første 5 årene. Dette er 4-5 kg mer en de single.
  • De som gifter seg i 30 årene kan være primært i faresonen som kvinne, da kvinnen i gjennomsnitt legger på seg 3 kg i løpet av det første året (utenom graviditet)
  • Kjærestepar som flytter sammen vil i gjennomsnitt legge på seg 0,6 kg hver i løpet av det første året, men ved ekteskap vil kvinnen i snitt legge på seg 2,4 kg opp på dette

Ekspertenes forklaringer:
  • Par ser mer på TV - Folk som er i parforhold har ikke det samme behovet for å dra ut som single, fordi de har hverandre. Det er derfor mer vanlig å hygge seg hjemme i sofaen med godis.
  • Gifte par trener mindre - Jo større husstanden er jo mindre er sannsynligheten for at man trener. Forklaringen er ofte et høyt stressnivå og medførende manglende motivasjon
  • Vi tar av vår partners spisevaner - Som kvinner er det lett for å øke matinntaket tilsvarende som sin partner. Dette vil ofte føre til økt vekt, da kvinnen vanligvis ikke har behov for like mye energi som mannen.
  • Vi rydder fatet - Flere familiemedlemmer kan bety større porsjoner og mer rester. Dette kan ofte føre til økt hygge spising og mer inntak etter måltidene.
Ekspertenes råd

Planlegg å gjøre forskjellige aktiviteter sammen
Ved forhåndsplanlegging av hva man skal gjøre f.eks. på en søndag, kan det være lettere å gjennomføre de aktivitetene man ønsker. Dersom man ikke velger å planlegge, kan sofaen ofte bli et resultat, fordi man ikke har noe annet å gjøre.

Gjør sunn livsstil til et familieprosjekt
Bli enig i familien om at trening og sunnhet er viktig. Selv om man ikke trener sammen, kan dette sørge for at man ikke får dårlig samvittighet dersom man velger å trene.

Bli hverandres trenings-makker
Man kan trene sammen eller velge å støtte hverandre til å holde de sunne planene.


Hva sier psykologene?
  • Single menn er oftere mer opptatt av å finne kvinne som er "normalvektig" til partner enn det kvinner er. Dette er grunnen til at single kvinner ofte er mer opptatt av å holde en sunn kropp enn kvinner som er i et forhold
  • Menn er typisk mer selvkritiske enn kvinner og kjemper derfor ikke like hardt for å holde figuren som det kvinner gjør. Dette er også grunnet til at menn ikke går opp så mye vekt som kvinner gjør de gifter seg. Når det er sagt, så finnes det selvfølgelig mange menn som er veldig kroppsfiksert både i og uten forhold. Det ser ut som menn er en voksende gruppe når det kommer til medlemsantallet på treningssenter. 
  • Undersøkelser viser også at overvektige kvinner er generelt mer glad for sitt ekteskap enn "normalvektige" kvinner, fordi de ikke føler seg så konkurransedyktige på singelmarkedet. Dette forårsaker at de er mer glad for der de er. Overvektige menn derimot er mer utilfredse enn "normalvektige", fordi de mener at de alltid er konkurransedyktige på singelmarkedet og derfor blir mer irritert over deres kones forslag om løpeturer og sunt kosthold.
Psykologenes råd

Finn din indre motivasjon:
Du bør ikke sette treningmotivasjonen opp på det å være attraktiv for andre. Finn heller andre grunner til at du ønsker å trene. Du kan lese mer om motivasjon her. 

Tenk annerledes på ditt forhold
Hvorfor stopper man å ta vare på seg selv og pleie seg selv? Er det fordi man tenker at man har funnet den rette og ikke trenger det lengre? Hva med å tenke at det er da man skal ta vare på seg selv! Forhold kan sammenlignes med planter. Den må pleies og vannes ellers dør de. 

Når forelskelsen letter..
Et forhold kommer alltid til et punkt hvor forelskelsen har roet seg ned, og man innser at det er viktig at man også tar vare på seg selv under prosessen. Du har bare en kropp, og det er viktig at du tar vare på den. Hvis du ønsker å unngå kjærestekiloene, så sørg for at du tar vare på deg selv, og at dere støtter hverandre til å leve en sunn livsstil, for det kan være vanskelig å ta vare på andre dersom man ikke tar vare på seg selv!

Vi på Sports Club Sarpsborg ønsker alle våre medlemmer en riktig fin Valentines day og uansett hvordan man ser på det, kjærlighet er noe vakkert, noen kilo for mye eller for lite ;)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar